Grafikkursus

Segurét Frankrig

Underviser Jens Bohr

Kursusdato: Ikke planlagt
Underviser: Jens Bohr

Som ung fandt den franske kunstner Arthur Langlet et forfaldent vandtårn fra 1200 tallet i den lille by Segurét i sydfrankrig. Sammen med en gruppe andre kunstnere købte han det efter anden verdenskrig, og skabte dette unikke kunstner-refugium.

Den lille bjerglandsby Séguret er omgivet af vinmarker, cypresser, figentræer og olivenlunde. Byen ligger i 850 m højde med overvældende udsigter over Rhóne dalen. Det er ikke svært at forstå hvorfor Arthur Langlet valgte at grundlægge sit kunstner-refugium på lige netop denne lille plet på jord.

Refugiet har til formål at fascillitere internationale, arbejdende kunstnere. Siden 1959 har mere end 500 besøgende fra 48 lande boet og arbejdet her, og nydt godt af familien Langlets gæstfrihed. Atelier de Sèguret drives i dag af grundlæggeren Arthur Langlets enke, og sønnen Nobert.

Byen er grundlagt i 1200 tallet, og har præcis den charme og de udfordringer det giver, når vi er vant til moderne bekvemmeligheder. Vejene består af toppede brosten, trapperne er snævre og skæve, både ude og indendørs, så det er nødvendigt at du er sikker på benene.

Atelier de Séguret

Vi bor og arbejder på Atelier de Sèguret, som i dag drives af grundlæggeren Arthur Langlets enke, og sønnen Nobert. Vi bor på små, enkle værelser med fælles bad og toilet på gangen, og vi har ubegrænset adgang til værkstedet hele ugen.

Vi sørger selv for te og kaffe i det lille the-køkken, hvor vi spiser morgenmad og frokost. Hver morgen leverer madam Langlet en enkel morgenmads+frokostkurv, og hjemmelavet middag serveres ca kl 19. Morgenmad og frokost supplerer vi selv op efter behov på vandreture til nabobyen Sablet.

Om aftenen serverer Madam Langlet 5 dejlige, hjemmelavede, provencalske retter, med vin. De foregående år har deltagerne med god grund kåret Madam Langlet som en sand madkunstner. Vi smager tydeligt den omhu hun lægger i middagen, lige fra hun om morgenen tager på markedet og udvælger de bedste råvarer, til vi om aftenen får de dejligste retter serveret. Mad og vin krydres med friske kommentarer fra Nobert, som med humor og charme serverer for os om aftenen, og iøvrigt er tilstede overalt hvis vi mangler noget.

Værelserne er vidt forskellige. Nogle har flot udsigt, andre har slet ikke udsigt. Også størrelse og beliggenhed varierer. Fælles for dem alle er, at Madam Langlet sætter en ære i at holde værelserne pæne, rene og hyggelige, på den skønne, “Van Gogh´ske” måde! Det er ikke muligt at bestille et særligt værelse, vi fordeler efter “først til mølle” princippet.

På fridagene kan du tage på markedsdag i Vaison la Romaine, en smuk lille by ca 10 km. fra Séguret. Eller du kan gå den smukke tur til nabobyen Sablét – eller du er velkommen til at blive hjemme og fortsætte arbejdet på egen hånd.

Grafikkursus med Jens Bohr

Jens Bohr åbner dørene for Atelier Seguréts gamle trykværksteder. Her står de gamle trykpresser som Arthur Langlet og hans ”artists in residence” fra hele verden i sin tid har arbejdet ved, når de har brugt grafikken som udtryksform.

Jens Bohrs kursus handler primært om farvetræsnit udført på flere plader. Én for hver farve – i princippet blå, rød, gul, plus de overtryksfarver det kan medføre.

Jens fører dig igennem den grundlæggende form for farvetræsnit. Udover selve det at snitte i træ, og undersøge forskellige skæremåder, giver trykformen god øvelse i farveforståelse. Som sidegevinst giver processen god træning af den kreative vedholdenhed og hukommelse.

Der er rigtig mange variationsmuligheder i snittemåder. Sporene af værktøjet – runde jern og trekantede jern – lige knive og krumknive – forskellige måder at få streger til at stå skarpt eller slørede. Der kan skæres meget væk, og der kan lades stå til i enkle snit. Sproget kan være bredt eller smalt – samtidigt og hver for sig på forskellige plader – der kan trykkes over og oveni hinanden, der kan tilføjes og trækkes fra.

Og dog har træet sine regler. Det der er fjernet er fjernet. Den enkelte træplade har sit eget, iboende udtryk – linier der er givet – retninger du skal tage hensyn til – eller lade dig overraske af.

Formaterne kan varieres – fra ganske småt til ganske stort.

Du kan arbejde sort/hvidt og/eller farvet. Der er forskellige måder at bruge farver og plader på. Du kan lave serier i større eller mindre oplag. Eller du kan arbejde med unikatryk.

Dine plader kan bruges som pensler eller stempler – blandes og deles – vendes og drejes i nye konstellationer. Mulighederne er legio.

Jens har arbejdet med træsnit siden 90’erne, og som tiden går hober samlingen af skårne plader sig op, og kalder på genbrug og nyopdagelse. Stadige strømme af nye snit, som han ikke kan lade være med at skære i sidelyset om eftermiddagen, i morgenlyset, eller med en pære skråt ind fra venstre. Når du først bliver bidt af arbejdet med træpladerne følger passionen dig resten af livet.

I ugens løb vil du også få mulighed for at afprøve enkle raderingsteknikker, og Jens orienterer om andre grafiske metoder.

FORHÅNDS- RESERVATION

Du er velkommen til at sende besked i formularen nedenfor og reservere en plads, så vil vi kontakte dig når vi kender prisen.

Din forhånds-reservation er uforpligtende, du tager endeligt stilling når du kender prisen.

Kipling Travel er teknisk arrangør på denne akvarelrejse, som derfor er dækket under Rejsegarantifonden.

Grafik Seguret Frankrig

REJSEN

Afrejse fra CPH Lufthavn direkte til Nice, hvor en privat bus venter os. Køreturen til Seguret varer 4 timer.

Hjemrejse tidligt om morgenen, vi afhentes igen i privat bus som kører os til lufthavnen i Nice for afgang til CPH.