Maleri & Grafik

Segurét, Frankrig

Underviser Anita Viola Nielsen & Jens Bohr

Kursusdato: 16-30 Maj 2019 (2 uger)
Underviser: Anita Viola Nielsen & Jens Bohr

Som ung fandt den franske kunstner Arthur Langlet et forfaldent vandtårn fra 1200 tallet i den lille by Segurét i sydfrankrig. Sammen med en gruppe andre kunstnere købte han det efter anden verdenskrig, og skabte dette unikke kunstner-refugium.

Den lille bjerglandsby Séguret er omgivet af vinmarker, cypresser, figentræer og olivenlunde. Byen ligger i 850 m højde med overvældende udsigter over Rhóne dalen. Det er ikke svært at forstå hvorfor Arthur Langlet valgte at grundlægge sit kunstner-refugium på lige netop denne lille plet på jord.

Refugiet har til formål at fascillitere internationale, arbejdende kunstnere. Siden 1959 har mere end 500 besøgende fra 48 lande boet og arbejdet her, og nydt godt af familien Langlets gæstfrihed. Atelier de Sèguret drives i dag af grundlæggeren Arthur Langlets enke, og sønnen Nobert.

Byen er grundlagt i 1200 tallet, og har præcis den charme og de udfordringer det giver, når vi er vant til moderne bekvemmeligheder. Vejene består af toppede brosten, trapperne er snævre og skæve, både ude og indendørs, så det er nødvendigt at du er sikker på benene.

Vi bor på små, enkle værelser med fælles bad og toilet på gangen, og vi har ubegrænset adgang til værkstedet hele ugen. Værelserne er vidt forskellige. Nogle har flot udsigt, andre har slet ikke udsigt. Også størrelse og beliggenhed varierer. Fælles for dem alle er, at Madam Langlet sætter en ære i at holde værelserne pæne, rene og hyggelige, på den skønne, “Van Gogh´ske” måde! Det er ikke muligt at bestille et særligt værelse, vi fordeler efter “først til mølle” princippet.

Vi sørger selv for te og kaffe i det lille thekøkken, hvor vi spiser morgenmad og frokost. Hver morgen leverer madam Langlet en enkel morgenmads+frokostkurv, som vi selv kan supplere op efter behov på vandreture til nabobyen Sablet.

Om aftenen serverer Madam Langlet 5 dejlige, hjemmelavede, provencalske retter, med vin. Deltagerne plejer at være enige om, at Madam Langlet er en sand madkunstner. Vi smager tydeligt den omhu hun lægger i middagen, lige fra hun om morgenen tager på markedet og udvælger de bedste råvarer, til vi om aftenen får de dejligste retter serveret. Mad og vin krydres med friske kommentarer fra Nobert, som med humor og charme serverer for os om aftenen, og iøvrigt er tilstede overalt hvis vi mangler noget.

På fridagene kan du tage på markedsdag i Vaison la Romaine, en smuk lille by ca 10 km. fra Séguret. Eller du kan gå den smukke tur til nabobyen Sablét – eller du er velkommen til at blive hjemme og fortsætte arbejdet på egen hånd, idet du har fuld adgang til Atelieret under hele opholdet.

Maleri & Grafik

I 2019 har du en helt unik mulighed for et 2-ugers kursusophold i Segurét, når Anita Viola Nielsen og Jens Bohr tilbyder et kombineret maleri- og grafikkursus.

Det bliver 2 intensive og udfordrende uger, og det er en fordel hvis du har tegnet eller malet et par år. Du behøver ikke have forudgående kendskab til grafikken.

Anita og Jens sidder begge i bestyrelsen i kunstnersammenslutningen Corner. Ud over den årlige Corner udstilling på Sophienholm, er de involverede i “Corner i Kina” – et udvekslingsprojekt, som siden 2011 har bragt danske og kinesiske kunstnere sammen om udstillinger og projekter i Kina og Danmark.

Som en følge af Anitas og Jens´s engagement i “Corner i Kina” har vi en malerejse til en kunstnerkoloni i Kina på tegnebrættet ud i fremtiden – men lige nu og her kan du rejse med Anita og Jens til Frankrig, for at dyrke maleri og grafik på dette smukke sted i 2 uger.

Uge 1: Malekursus med Anita Viola Nielsen

Anita vil i sit malekursus give dig et bud på hvordan du kan skærpe din iagttagelsesevne, forholde dig aktivt til motivvalg, og bevidstgøre dine valg og fravalg i dine kunstneriske udfoldelser. For Anita handler det altid om at hjælpe dig til at holde den røde tråd i dit kreative arbejde, og undervisningen består for en stor del af individuel sparring.

Du bestemmer selv om du vil arbejde med akryl, akvarel, kridt – eller noget helt andet.

Der findes bord, stol og staffeli til alle på værkstedet. En del af arbejdet og undervisningen foregår ude i området, så tag gerne et siddeunderlag eller en lille klapstol med – og solhat :0)

Ugen igennem arbejder vi både i værkstedet og ude i de smukke omgivelser omkring os. Kl 14 første dag vandrer vi langs markvejene til nabobyen Sablet, en lille gåtur gennem vinmarker på ca 3 km. Her kan vi nyde en kaffe eller aperitivo på en af torvets lokale cafeer, og foretage eventuelle indkøb.

Anitas undervisning leder op til Jens´s grafikkursus, idet du kommer til at træffe nogle valg i ugens løb, som hjælper dig med at indkredse motiv og indhold i grafikken.

Læs mere om Anita Viola Nielsen HER

Uge 2: Grafikkursus med Jens Bohr

I den anden uge åbner Jens Bohr dørene for Atelier Seguréts gamle trykværksteder. Her står de gamle trykpresser som Arthur Langlet og hans ”artists in recidense” fra hele verden i sin tid har arbejdet ved, når de har brugt grafikken som udtryksform.

Jens´s kursus handler primært om farvetræsnit udført på flere plader. Én for hver farve – i princippet blå, rød, gul, plus de overtryksfarver det kan medføre.

Jens fører dig igennem den grundlæggende form for farvetræsnit. Udover selve det at snitte i træ, og undersøge forskellige skæremåder, giver trykformen god øvelse i farveforståelse. Som sidegevinst giver processen god træning af den kreative vedholdenhed og hukommelse.

Der er rigtig mange variationsmuligheder i snittemåder. Sporene af værktøjet – runde jern og trekantede jern – lige knive og krumknive – forskellige måder at få streger til at stå skarpt eller slørede. Der kan skæres meget væk, og der kan lades stå til i enkle snit. Sproget kan være bredt eller smalt – samtidigt og hver for sig på forskellige plader – der kan trykkes over og oveni hinanden, der kan tilføjes og trækkes fra.

Og dog har træet sine regler. Det der er fjernet er fjernet. Den enkelte træplade har sit eget, iboende udtryk – linier der er givet – retninger du skal tage hensyn til – eller lade dig overraske af – også formaterne kan varieres.

Du kan arbejde sort/hvidt og/eller farvet. Der er forskellige måder at bruge farver og plader på. Du kan lave serier i større eller mindre oplag. Eller du kan arbejde med unikatryk.

Dine plader kan bruges som pensler eller stempler – blandes og deles – vendes og drejes i nye konstellationer. Mulighederne er legio.

Jens har arbejdet med træsnit siden 90’erne, og som tiden går hober samlingen af skårne plader sig op, og kalder på genbrug og nyopdagelse. Stadige strømme af nye snit, som han ikke kan lade være med at skære i sidelyset om eftermiddagen, i morgenlyset, eller med en pære skråt ind fra venstre. Når du først bliver bidt af arbejdet med træpladerne følger passionen dig resten af livet.

I ugens løb vil du også få mulighed for at afprøve enkle raderingsteknikker, og Jens orienterer om andre grafiske metoder.

Jens medbringer nødvendige materialer, og han har et par knivsæt som kan lånes – dog ikke nok til 12 deltagere. Du kan købe kniv sæt af Jens, et sæt koster ca 400,- DKK. Du skal påregne udgifter til trykplader, farve og papir, som afregnes med Jens efter forbrug.

Læs mere om Jens Bohr HER

Tilmelding

Kipling Travel er teknisk arrangør på denne malerejse, som derfor er dækket under Rejsegarantifonden.

Ring til Kipling Travel hvis du ønsker at booke en plads: Tlf. +45 4716 1220

Eller du kan sende en besked her, så kontakter vi dig hurtigst muligt i kontorets åbningstid

Du betaler DKK 3.000 ved tilmelding, resten betales senest 2 måneder før afgang

Maleri & Grafik Seguret Frankrig

REJSEN

Afgang fra CPH Lufthavn direkte til Nice, hvor en privat bus venter os, for at køre os til Seguret.

Hjemrejse tidligt om morgenen, vi afhentes af privat bus som kører os til lufthavnen i Nice for afgang til CPH.

 

I Kunstnomaden kan du følge med i vores aktiviteter, vi skriver når nye kunstkurser er på vej.

Tilmeld dig Kunstnomaden, så hører du fra os når vi har nyt til dig.

Venlig hilsen
kursusarrangør